Welke telefoon past bij mij?

Er is tegenwoordig zoveel keuze aan telefoons en elk toestel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Waar moet je nu op letten en wat betekenen sommige specificaties? We helpen jou om erachter te komen welke telefoon het beste bij jou past. Lees hieronder verder wat de slimste keus is voor jou.

Telefoons met elkaar vergelijken

Heb je de eerste stappen al gezet en ben je benieuwd naar de verschillen tussen merken en telefoons onderling? Wij hebben uitgebreide vergelijkingsartikelen die je helpen een keuze te maken tussen twee populaire telefoons.

Waar ga je je telefoon voor gebruiken?

Het is goed om jezelf af te vragen, waar ga ik de telefoon voor gebruiken? We kunnen telefoons in drie segmenten onderscheiden: budget telefoons, midrange telefoons en high-end telefoons. Gebruik je het toestel voor de meest standaard dingen zoals browsen op het internet, whatsappen of je e-mail checken? Dan heb je genoeg aan een budget telefoon. Vind je het belangrijk dat je telefoon ook een goede camera heeft, een degelijke processor, maar niet verschillende geavanceerde snufjes? Dan zal een midrange telefoon goed voor jou zijn. Als je echt het maximale uit de telefoon wil halen, kies dan voor een high-end smartphone. Deze hebben de beste en snelste processors, de beste camera en de meeste extra features.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende elementen van belang voor het kiezen van een telefoon. Wil je bijvoorbeeld een telefoon met veel geheugen? Of heb je een voorkeur voor een specifiek besturingssysteem dat jij goed vindt werken? De belangrijkste elementen voor het kiezen van een smartphone zijn:

We lichten elk van deze punten uitgebreid voor je toe op deze pagina. Klik het onderwerp aan waar jij meer over wil weten om direct alles daarover te lezen!

Besturingssysteem

Het besturingssysteem vormt de basis van een smartphone. Verreweg de meeste smartphones gebruiken één van deze twee besturingssystemen: iOS of Android. Bekijk onze pagina 'iOS vs Android: wat is de slimste keus?' voor een uitgebreide vergelijking tussen deze besturingssystemen.

iOS

iOS logo

iOS is het eigen ontwikkelde besturingssysteem van Apple en is alleen te vinden op iPhones. iOS staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid en goede beveiliging. Het iOS besturingssysteem is ontwikkeld voor de gebruiker om makkelijk te begrijpen en te gebruiken. Apple biedt gemiddeld vijf jaar vanaf de introductiedatum software- en beveiligingsupdates. Met de software updates blijf je voorzien van de nieuwste mogelijkheden binnen iOS. De beveiligingsupdates zorgen ervoor dat je telefoon zo lang mogelijk beveiligd blijft voor hackers.

Android

Android logo

Android is het besturingssysteem van Google en wordt door de meeste smartphonefabrikanten gebruikt als besturingssysteem. Bekende merken die Android gebruiken zijn Samsung, OPPO en Xiaomi, maar er zijn nog veel meer merken die op Android draaien. Elke fabrikant gooit nog zijn eigen jasje over het Android besturingssyteem om het meer te personaliseren. Personaliseren is ook wat Android kenmerkt. Niet alleen de smartphone fabrikant personaliseert de telefoon, maar ook jij kan de telefoon personaliseren naar je eigen smaak. Je kunt je startscherm volledig indelen op de manier hoe jij wil. Je kunt je eigen thema, achtergrond en stijl kiezen. Android heeft ook een groot scala aan widgets. Widgets zijn toepassingen die op je startscherm staan, waar je in één oogopslag informatie kan ophalen zonder de app te openen. Veel apps kunnen een widget hebben zoals de weer-, mail- of agenda app.

Formaat

Verschillende formaten smartphones

Het formaat van de telefoon heeft invloed op hoe gemakkelijk je je telefoon kan gebruiken. Een kleine telefoon heeft een aantal voordelen. Ten eerste is een kleine telefoon makkelijker om met één hand te bedienen. Kleinere telefoons zijn ook lichter in gewicht. Dit kan fijner zijn wanneer je voor langere tijd je telefoon gebruikt in je hand. Als laatste zijn ze natuurlijk compacter en dus makkelijker mee te nemen in bijvoorbeeld je broekzak of handtas.

Het nadeel van een kleine telefoon is het feit dat je alles op een kleiner scherm moet doen. Op een groter scherm kun je meer zien en is het beeld groter en duidelijker. Meer inhoud van een webpagina kan worden weergegeven en foto’s en video’s kunnen op een groter scherm gedetailleerder worden bekeken. Een groter scherm is ook ideaal als je veel films en series op je telefoon kijkt. Dat is dan ook het voordeel van een grotere telefoon.

Camera's

iPhone 15 Pro camera's

Elke nieuwe smartphone is wel uitgerust met een camera, maar hoe weet je wanneer een telefoon een goede camera heeft? Dat gaan we je uitleggen. Er zijn een aantal camera specificaties waar je de kwaliteit van de camera aan kan aflezen.

Megapixels

Allereerst, misschien één van de bekendste indicatoren, het aantal megapixel. Het aantal megapixel geeft aan hoeveel detail de camera kan vastleggen. Hoe hoger het aantal megapixel, hoe meer detail. Tegenwoordig is het aantal megapixel niet meer de hoofdindicatie. Meer megapixel is vooral fijn voor mensen die foto’s nog printen op groter formaat dan standaard foto formaat 10 cm x 15 cm of mensen die veel foto’s bewerken.

Diafragma

Naast megapixel is het aantal diafragma een goede indicator van een goede smartphone camera. Het aantal diafragma van de camera geeft aan hoeveel licht de camera kan opnemen. Een lager aantal diafragma geeft aan dat de camera beter licht kan opnemen. Een camera met een lager diafragma maakt dus mooiere en scherpere foto’s overdag, maar ook ‘s avonds.

Camerasoftware

Software wordt steeds geavanceerder en is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de camera. Slimme camera software helpt je de mooiste foto’s te maken per situatie. Camera’s kunnen herkennen of je foto’s maakt van het landschap of van mensen om het maximale uit de foto of video te halen. De software zorgt ook voor verfijnde afwerking van de gemaakte foto’s.

Typen cameralenzen

Als laatste het aantal cameralenzen. Het is belangrijk om gelijk even te benoemen dat meer cameralenzen niet betekent dat een telefoon beter is. Elke camera lens heeft zijn eigen functie. Er zijn verschillende typen lenzen en de fabrikant zelf kiest per model welke lenzen er worden geplaatst op de telefoon. De meest voorkomende lenzen op een smartphone, naast de hoofdlens, zijn de groothoeklens, telelens, periscopische lens, macrolens en dieptesensor.

Groothoeklens

De groothoeklens zorgt ervoor dat je meer op de foto kan krijgen. Je kunt bijvoorbeeld meer van een landschap vastleggen of als je een foto van een gebouw maakt, het gehele gebouw op de foto krijgen.

Tele- en zoomlens

Je ziet op veel smartphones ook de telelens. Met de telelens maak je scherpere ingezoomde foto’s. De meeste telelenzen kunnen 2x of 3x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Als je nog verder wil kunnen inzoomen op foto’s zijn er ook toestellen met een periscopische zoomlens. Deze lens zit vooral op high-end toestellen. Daarmee kun je wel 20x, 50x en zelfs op enkele telefoons tot wel 100x inzoomen. Dit gaat niet altijd gepaard met kwalitatieve foto’s.

Macrolens en dieptesensor

Op sommige telefoons vind je de macrolens. De macrolens kan close-up foto’s maken van objecten. De macro lens kan tot 10 cm afstand nog scherpstellen op het object. Als laatste is de dieptesensor veel te vinden op verschillende smartphones. De dieptesensor kan achtergronden laten vervagen. Dit is ideaal voor portretfoto's of landschapsfoto’s waar je iets wil laten uitspringen.

Processor en geheugen

De processor is een belangrijk onderdeel van je telefoon. Je kunt het zien als het brein van de telefoon. De meest bekende en voorkomende chips zijn van Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, Apple Bionic, MediaTek en Google Tensor. Alle processors hebben mooie namen en cijfers in hun naam, maar hoe weet je wat een goede processor is? We leggen hieronder uit waar je op moet letten.

Kloksnelheid en aantal kernen

Het belangrijkste zijn de kloksnelheid en het aantal kernen. De kloksnelheid geeft aan hoe vaak per seconde een instructie wordt verwerkt. De kloksnelheid kan worden aangeduid in Megahertz (MHz) of Gigahertz (GHz), waarbij 1000 MHz hetzelfde is als 1 GHz. Hierbij geldt hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller het toestel is. In de processorkern worden de instructies verwerkt. De meeste telefoons hebben een hexa- of octa-core processor. Hexa staat voor zes en octa voor acht.

Werkgeheugen

Wat met de kloksnelheid samengaat is het werkgeheugen. Het werkgeheugen wordt uitgedrukt in gigabyte (GB) en zorgt voor het soepel schakelen tussen verschillende apps als deze zijn geopend. Wanneer je telefoon meer werkgeheugen heeft, kan die sneller schakelen tussen verschillende apps. Voor de meest simpele taken als mails versturen, bellen en internetten heb je genoeg aan 2 GB werkgeheugen. Als je ook wel is een spelletje speelt of een filmpje kijkt op je telefoon is het prettiger om een telefoon te kiezen met minimaal 4 GB werkgeheugen. Als je ook zwaardere apps als Netflix of Spotify veel gebruikt, wil je liever een telefoon vanaf 6 GB werkgeheugen, zodat je telefoon soepel blijft werken zonder te blijven hangen.

Opslaggeheugen

Wat betreft het opslaggeheugen heb je ook veel verschillende mogelijkheden. Zo start het al bij 64 GB gaat het wel tot 1 TB. Het is goed om te bedenken hoeveel opslaggeheugen je nodig denkt te hebben de komende jaren. Je betaalt immers meer voor meer opslag en er zijn steeds meer telefoons waar je het opslaggeheugen niet kan uitbreiden met een extra geheugenkaart.

Batterijduur

In je nieuwe telefoon wil je natuurlijk ook een goede batterij en zo lang mogelijk kunnen genieten van je telefoon. De batterijduur is afhankelijk van een aantal factoren zoals de batterijcapaciteit, de energiezuinigheid van de processor, de instellingen en wat je op je telefoon doet.

Batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in milliampère per uur (mAh). Hier geldt hoe hoger het getal, hoe langer de batterij meegaat. De meeste Android telefoons hebben inmiddels een accu boven de 4.000 mAh. Hier kun je zeker de dag mee doorkomen. Wat opvallend is, is dat nog niet alle iPhones een accu boven de 4.000 mAh hebben. Dit betekent niet dat iPhones een slechte batterijduur hebben. Sterker nog, iPhones staan bekend om de goede batterijduur. Maar hoe kan dat? Dat zit hem in de energiezuinige processors die in de iPhones zitten. De processor bepaalt ook voor een groot deel hoe goed de batterijduur van een telefoon is. Daarnaast hebben verschillende instellingen ook invloed op de batterijduur. Helderheid is hier een goed voorbeeld van. Je beeldscherm op een hoge helderheid zetten, slurpt energie van de batterij. Wat je ertegen kan doen, is je telefoon op de energiespaarstand zetten. Zo goed als alle smartphones hebben tegenwoordig een energiebesparingsmodus.

Batterijgebruik

De batterijduur van je telefoon is ook sterk afhankelijk van wat jij met je telefoon doet. Zware apps als Netflix, Facebook of Google Maps verbruiken veel energie. Gebruik je deze apps veel? Dan is het goed om te kijken naar telefoons met een hoge batterijcapaciteit en/of energiezuinige processor. Zo hoef je niet constant je telefoon aan de lader te leggen. Ben je juist iemand die weinig op de telefoon zit en alleen af en toe een appje stuurt of iets op internet opzoekt? Dan kun je kijken naar wat goedkopere modellen telefoons.

Dual sim en eSIM

Smartphones met simkaart

Steeds meer telefoons ondersteunen dual sim. Dit is super handig als je gebruik maakt van twee telefoonnummers voor bijvoorbeeld zakelijk en privé gebruik. Met een dual sim telefoon hoef je niet meer twee telefoons bij je te hebben. Je kunt simpelweg op de telefoon instellen welk nummer je gebruikt om te bellen en internetten.

Ingebouwde simkaart

De eSIM vind je steeds meer in smartphones en is een ingebouwde simkaart. Een voordeel hiervan is dat je niet meer het gepriegel hebt met simkaarten in je telefoon stoppen. Je kan eenvoudig met het netwerk van de provider verbinden in de instellingen. Dit maakt het overstappen naar andere providers ook makkelijker. Nog een fijne bijkomstigheid van de eSIM is dat het de mogelijkheden van dual sim vergroot. In sommige telefoons, waaronder iPhones, kunnen maar één fysieke simkaart. Met een eSIM is het toch mogelijk om dan dual sim te hebben.

Software- en beveiligingsupdates

Het updatebeleid is ook belangrijk om mee te nemen in je keuze. Dit kan per merk namelijk nog flink verschillen. Grote merken zoals Samsung, Google en Apple doen ieder jaar steeds meer hun best om het updatebeleid nóg beter te maken om zo een voorsprong op de concurrentie te hebben. Apple en Google hebben eigen software, iOS en Android, waardoor ze dit gemakkelijk waar kunnen maken. Andere merken die ook van het Android besturingssysteem gebruikmaken, zullen hierdoor altijd iets achterlopen op de ontwikkelaar Google zelf. Het aantal jaren software- en beveiligingsupdates geeft eigenlijk de levensduur van een telefoon aan. Na deze jaren zijn je gegevens niet alleen minder goed beschermd, maar krijgen je apps ook geen updates meer. Op een gegeven moment is je telefoon dan zo verouderd dat belangrijke apps zoals van je bank niet meer te gebruiken zijn. Wees daarop voorbereid door goed naar het updatebeleid van een telefoon te kijken voordat je deze koopt.

Netwerkondersteuning: 4G of 5G?

Tegenwoordig hebben vrijwel alle high-end telefoons ondersteuning voor het 5G-netwerk. Maar wat is dit precies en wat is het verschil met 4G? 5G staat voor de 5e generatie mobiele netwerk en is de snellere opvolger van 4G. Daarnaast is het 5G-netwerk ook betrouwbaarder op drukke plekken zoals stations of festivals. Ben je veel onderweg en wil je dan je favoriete serie in hoge kwaliteit kunnen streamen, je favoriete game zonder haperingen kunnen spelen of grote bestanden kunnen downloaden? Dan is 5G de slimste keus voor jou. Bekijk hier alle 5G telefoons. Kies je voor een budgetvriendelijkere telefoon en luister je onderweg alleen naar muziek en verstuur je appjes? Dan zit je met 4G ook goed.

Budget

De prijs van een telefoon is natuurlijk erg belangrijk. Voordat je een keuze maakt, is het goed om voor jezelf een budget op te stellen wat je maximaal voor de telefoon wil uitgeven. Budget telefoons vind je al vanaf € 100,- en gaan tot € 300,-. Kies uit ons aanbod goedkope telefoons een budget smartphone uit die bij je past. Midrange telefoons zitten tussen de € 300,- en € 600,-. Op zoek naar een telefoon in de midrange? Bekijk dan onze geselecteerde telefoons met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Vanaf € 600,- zit je in het high-end toestellen segment. Je bekijkt hier onze toplijst premium telefoons. Telefoons uit alle segmenten kan je los bij ons op de website bestellen, maar er zijn ook mooie aanbiedingen waar je op kunt letten tijdens de aanschaf. De verschillende mogelijkheden leggen we je hieronder uit.

Telefoon met abonnement aanschaffen

Wist je dat veel providers korting geven op je telefoon wanneer je die combineert met een abonnement? Dit kan soms zelfs oplopen tot honderden euro’s! Het is daarom altijd goed om even te checken wat de aanbiedingen zijn bij verschillende providers. Soms ben je goedkoper uit door over te stappen naar een andere provider. Een mooie bijkomstigheid van combineren met een abonnement is niet alleen de korting, maar ook dat je ervoor kan kiezen om de telefoon maandelijks af te betalen. Zo hoef je ook niet in één keer een som geld te betalen.

Promoties en aanbiedingen

Bij Mobiel.nl hebben we geregeld leuke promoties en aanbiedingen. Denk aan cashbacks of gratis accessoires bij je nieuwe toestel. Je kan herkennen of er een actie op een product loopt aan de productfoto. In de foto zie je in een kader welke actie momenteel loopt op het toestel. Let op, voor sommige acties moet je het product zelf registreren om aanspraak te maken op de actie. In de voorwaarden kan je lezen hoe je dit doet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat wij je op de hoogte kunnen houden van onze mooie acties.

Koopjeskelder

De koopjeskelder is een slimme manier om te besparen op bijvoorbeeld een high-end toestel. In de koopjeskelder vind je toestellen die geretourneerd zijn met lichte gebruikssporen of ontbrekende accessoires. Deze toestellen zijn dus over het algemeen zo goed als nieuw en worden met een mooie korting verkocht. Op de koopjeskelder pagina kan je zien welke modellen je met korting kan kopen en waar de korting vandaan komt.

Tijd om te kiezen

Nu je een beter idee hebt waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe telefoon, kun je op onze website gaan beginnen met de zoektocht naar het toestel dat het beste bij je past. Op onze smartphone pagina vind je onze telefoon vergelijker aan de linkerkant. Hier kun je aan de hand van verschillende filters op zoek gaan naar de slimste keuze voor jou.

Kom je er nog niet goed uit met het vinden van een toestel dat het beste bij je past? Neem gerust contact op met onze klantenservice of kom langs in ons servicepunt. We helpen je graag verder met je zoektocht!

C , 
D , 
E , 
F
H
I
iOS vs AndroidiPhone 13 Mini vs 12iPhone 13 Mini vs 12 MiniiPhone 13 vs 12iPhone 13 vs 13 MiniiPhone 13 vs Galaxy S22iPhone 14 Plus vs 14 ProiPhone 14 Plus vs Galaxy S23 PlusiPhone 14 Pro Max vs 13 Pro MaxiPhone 14 Pro Max vs 14 PlusiPhone 14 Pro Max vs Galaxy S23 UltraiPhone 14 Pro Max vs Galaxy S23 UltraiPhone 14 Pro vs 13 ProiPhone 14 Pro vs 14 Pro MaxiPhone 14 Pro vs Galaxy S23iPhone 14 Pro vs Galaxy S23 UltraiPhone 14 vs 13iPhone 14 vs 14 PlusiPhone 14 vs 14 ProiPhone 14 vs 14 Pro MaxiPhone 14 vs Galaxy S22iPhone 14 vs Galaxy S23iPhone 15 Plus vs 14 PlusiPhone 15 Plus vs 14 PlusiPhone 15 Plus vs 14 ProiPhone 15 Plus vs 14 Pro MaxiPhone 15 Plus vs 15 ProiPhone 15 Plus vs 15 Pro MaxiPhone 15 Plus vs Galaxy S23 PlusiPhone 15 Plus vs Galaxy S23 UltraiPhone 15 Pro Max vs 14 Pro MaxiPhone 15 Pro Max vs Galaxy S23 UltraiPhone 15 Pro Max vs Galaxy S24 UltraiPhone 15 Pro vs 14 ProiPhone 15 Pro vs 15 Pro MaxiPhone 15 Pro vs Galaxy S23 UltraiPhone 15 Pro vs Galaxy S24iPhone 15 Pro vs Galaxy S24 UltraiPhone 15 vs 14iPhone 15 vs 14iPhone 15 vs 14 PlusiPhone 15 vs 15 PlusiPhone 15 vs 15 ProiPhone 15 vs 15 Pro MaxiPhone 15 vs Galaxy S23iPhone 15 vs Galaxy S23 UltraiPhone 15 vs Galaxy S24iPhone 16 Plus vs Galaxy S24 PlusiPhone 16 Plus vs iPhone 15 PlusiPhone 16 Plus vs iPhone 15 Pro MaxiPhone 16 Plus vs iPhone 16 ProiPhone 16 Plus vs iPhone 16 Pro MaxiPhone 16 Pro Max vs Galaxy S24 UltraiPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro MaxiPhone 16 Pro vs 15 ProiPhone 16 Pro vs 16 Pro MaxiPhone 16 Pro vs Galaxy S24iPhone 16 Pro vs Galaxy S24 UltraiPhone 16 vs 16 Pro MaxiPhone 16 vs Galaxy S24iPhone 16 vs iPhone 15iPhone 16 vs iPhone 15 PlusiPhone 16 vs iPhone 16 PlusiPhone 16 vs iPhone 16 ProiPhone SE 2022 vs iPhone 11iPhone SE 2022 vs iPhone 13 miniiPhone Xr vs iPhone 11iPhone Xr vs iPhone 13
J , 
K , 
L , 
M , 
N
P , 
Q , 
R
T , 
U , 
V
X , 
Y , 
Z , 
#