Samsung Galaxy A53 vs Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy A53 vs Galaxy S22

Kies je voor een nieuwe high-end telefoon of voor een telefoon uit het middensegment? Dat is de vraag. Want waarom zou je meer betalen voor een high-end telefoon of juist minder voor een middenklasse telefoon? Dit zijn vragen die in deze vergelijking worden beantwoord. Op deze pagina vergelijken we de Samsung Galaxy S22 (high-end) met de Samsung Galaxy A53 (middensegment). We leggen je de verschillen tussen de twee smartphones uit en laten je zien waarom je wel of niet voor een high-end model moet gaan.

Verschillen tussen de Galaxy A53 en Galaxy S22 samengevat

Een veel voorkomend verschil tussen een high-end en een middenklasse telefoon is de behuizing. Over het algemeen wordt de behuizing van midrange telefoons gemaakt van kunststof. Terwijl de behuizing van high-end telefoons van onder andere aluminium gemaakt wordt. Aluminium beschermt je telefoon beter bij vallen en geeft een meer premium gevoel aan je telefoon.

Als we kijken naar het formaat heeft de Samsung Galaxy A53 een groter scherm dan de Samsung Galaxy S22 (6.5 inch vs. 6.1 inch). Veel telefoons, waaronder de A53, hebben een vrij groot scherm. Dit kan fijn zijn, omdat je meer kunt zien op het scherm. Aan de andere kant is het kleinere scherm van de Galaxy S22 juist ideaal als je op zoek bent naar een compacte telefoon die goed met één hand te bedienen is.

Waterdicht

Ook worden high-end telefoons van een betere IP-certificering voorzien. Zo heeft de Galaxy A53 een IP67-certificering. Dit staat voor stof- en waterdicht tot 1 meter voor 30 minuten. De Galaxy S22 daarentegen is voorzien van een IP68-certificering. Dit betekent dat de Galaxy S22 ook voor een half uur en tot 1,5 meter stof- en waterdicht is.

Chipset

High-end toestellen worden altijd uitgerust met een betere processor. Zowel in de Galaxy A53 als de Galaxy S22 zitten chips die door Samsung zelf zijn geproduceerd. In de Galaxy A53 zit de Exynos 1280 en in de Galaxy S22 zit de Exynos 2200 chip. De Exynos 1280 is een minder krachtige processor in vergelijking met de geavanceerde Exynos 2200 processor van de S22. Met de Exynos 1280 in de A53 kun je eenvoudige taken goed uitvoeren zoals berichten versturen, mails beantwoorden en door social media scrollen. Met de krachtige processor van de S22 kun je probleemloos zware apps uitvoeren, veeleisende games spelen en soepel door het toestel navigeren.

Camera's

Op het gebied van de camera zijn er een aantal verschillen tussen de Galaxy A53 en de Galaxy S22. Waar de A53 een macrolens heeft om scherpe foto’s te maken van objecten dichtbij, kan je met de S22 juist meer kwalitatieve foto’s van ver weg maken met de telelens. Daarnaast kan de S22 in mooiere kwaliteit video’s maken. De 8K-video’s gemaakt op de Galaxy S22 zien er daardoor nog levendiger uit op beeld. Wel heeft de A53 meer megapixels op zowel de hoofdcamera als de selfiecamera. Je maakt dus nét iets gedetailleerdere foto’s met de Samsung Galaxy A53.

Batterijcapaciteit

Hoewel de Samsung Galaxy A53 op het eerste gezicht een voorsprong lijkt te hebben qua batterijcapaciteit met zijn indrukwekkende 5000 mAh, mag je de batterijprestaties van de Samsung Galaxy S22 niet onderschatten. Ondanks de kleinere capaciteit van 3700 mAh, is de S22 uitgerust met slimme software en een processor die geoptimaliseerd is om efficiënter met stroom om te gaan. Hierdoor kan je een uur langer genieten van de Galaxy S22.

Extra geheugen

Iets wat we steeds vaker zien op telefoons is het ontbreken van een extern geheugenslot om het geheugen uit te breiden. Het geheugen van de S22 kan je dus helaas niet uitbreiden, maar van de Galaxy A53 nog wel. Heel handig dat dit nog kan, mocht je interne geheugen snel vol raken.

Galaxy A53 5G
Galaxy S22
Introductie
Introductie
Maart 2022
Februari 2022
Grootte
6.5 inch
6.1 inch
Camerakwaliteit
Zeer Goed
Uitstekend
Camera-omschrijving
Camera-omschrijving
Quad 64 + 12 + 5 + 5 megapixels
Triple 50 + 12 + 10 megapixels
Uitbreidbaar geheugen
Ja
Nee
Processor merk
Samsung
Samsung
Processor versie
Exynos 1280
Exynos 2200
Capaciteit
Capaciteit
5000 mAh
3700 mAh
Volledige vergelijking

Plus- en minpunten Samsung Galaxy A53 t.o.v. Samsung Galaxy S22

  • Het geheugen is nog uit te breiden met een externe geheugenkaart.
  • De voor- en hoofdcamera hebben meer megapixel.
  • De A53 heeft een groter beeldscherm.
  • De chip in de Galaxy S22 is krachtiger.
  • Ondanks de grotere batterijcapaciteit van de A53 gaat de S22 langer mee op een dag.
  • Er zit geen telelens op de Galaxy A53.

Wanneer kies je voor de Samsung Galaxy A53?

Samsung Galaxy A53 zwart

Als je op zoek bent naar een smartphone die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt, is de Samsung Galaxy A53 een slimme keuze. Met zijn goede processor, grote batterijcapaciteit van 5000 mAh en indrukwekkende camerafuncties, levert de A53 een uitstekende gebruikerservaring zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten. Met de Galaxy A53 kun je alle basis dingen zonder problemen uitvoeren zoals surfen op het internet, navigeren in de auto of berichten versturen.

Wanneer kies je voor de Samsung Galaxy S22?

Samsung Galaxy S22 zwart

Als je op zoek bent naar een high-end smartphone-ervaring, dan is de Samsung Galaxy S22 de beste keuze. Met de krachtige processor kun je intensieve apps zonder haperingen gebruiken en kun je moeiteloos multitasken. Daarnaast kun je prachtige foto’s en video’s maken met de hoofd-, groothoek- en telelens. Het handzame formaat zorgt er ook voor dat het toestel lekker in de hand ligt en ook makkelijk in de broekzak of ergens anders kan worden opgeborgen. Al met al is de Samsung Galaxy S22 de perfecte keuze voor degenen die de beste smartphone-ervaring willen in een klein formaat.

De belangrijkste verschillen in features verder uitgelicht

Behuizing

Een opvallend onderscheid tussen high-end telefoons en midrange telefoons is vaak te vinden in de behuizing. Over het algemeen worden midrange telefoons gemaakt met behuizingen van kunststof, terwijl high-end telefoons daarentegen worden uitgerust met behuizingen gemaakt van meer stevige materialen zoals aluminium. Dit ziet er niet alleen mooier uit en geeft een luxer gevoel, maar biedt ook een betere bescherming.

Formaat

In het formaat zit een flink verschil. Met een scherm van 6.5 inch behoort de Galaxy A53 tot de grotere telefoons en de S22 met een 6.1 inch scherm bij het medium formaat. Veel mensen geven de voorkeur aan telefoons met een groter scherm vanwege de betere leesbaarheid van tekst. Daarnaast biedt het meer ruimte voor het bekijken van foto's en video's.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die de voorkeur geven aan een kleiner scherm. Voor hen kan de Samsung Galaxy S22 een ideale keuze zijn. Met een compact scherm van 6.1 inch is de S22 gemakkelijker met één hand te bedienen en past hij comfortabel in je broekzak.

Waterdichtheid

De Samsung Galaxy A53 heeft een IP67-certificering, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is tot een diepte van 1 meter gedurende maximaal 30 minuten. De Samsung Galaxy S22 wordt geleverd met de nog betere IP68-certificering. Met deze certificering is de S22 bestand tegen stof en kan hij ondergedompeld worden tot een diepte van 1,5 meter, ook voor een periode van maximaal 30 minuten. Deze verbeterde certificering biedt nog meer bescherming in het water. Al is het sowieso niet aan te raden om je telefoon in het water te gebruiken.

Processor

Beide smartphones maken gebruik van chips die door Samsung zelf zijn gefabriceerd. In de Galaxy A53 vinden we de Exynos 1280-chip, een solide processor die goed presteert bij het uitvoeren van dagelijkse taken zoals het versturen van berichten, het beantwoorden van e-mails en het scrollen door sociale media. Aan de andere kant biedt de Galaxy S22 met zijn Exynos 2200-processor nog betere prestaties en een snellere verwerkingssnelheid. Deze krachtige processor stelt je in staat om moeiteloos zware apps te bedienen, veeleisende games te spelen en snel te schakelen tussen apps. Als je regelmatig gebruikmaakt van veeleisende apps, grafisch intensieve games speelt of gewoonweg wilt genieten van de snelste en meest responsieve ervaring, is de Exynos 2200-processor van de S22 de ideale keuze. Hoewel de Exynos 1280 minder krachtig is dan de geavanceerde Exynos 2200-processor in de Galaxy S22, voldoet hij aan de behoeften van de meeste mensen.

Camera

De A53 en de S22 hebben allebei een hoofdcamera en een groothoeklens, maar de laatste lens is bij beide verschillend. De Galaxy A53 is uitgerust met een macrolens die in staat is om scherpe foto's van dichtbij te maken, waardoor je veel details kunt vastleggen. Daarentegen biedt de Galaxy S22 een telelens waarmee je tot 3x kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies en dus hoogwaardige foto's kunt maken van objecten op grotere afstand. Met de telelens van de S22 kun je dus genieten van meer kwalitatieve foto's van ver weg.

Een ander verschil tussen de A53 en de S22 ligt in de videokwaliteit. De S22 heeft de mogelijkheid om video's in 8K-resolutie op te nemen, wat resulteert in nog levendigere beelden. Aan de andere kant kan de A53 video's opnemen in 4K-resolutie, wat nog steeds zorgt voor indrukwekkende videokwaliteit.

Hoewel de A53 een hogere resolutie heeft in termen van megapixels op zowel de hoofdcamera als de selfiecamera, is het belangrijk op te merken dat megapixels niet de enige factor zijn die de kwaliteit van foto's bepalen. De Galaxy S22 produceert ook uitstekende foto's, zelfs met een iets lagere resolutie.

Batterij

Op papier lijkt het erop dat de batterij van de A53 langer mee gaat. Die heeft namelijk een batterij van 5000 mAh tegenover een batterij van 3700 mAh in de S22. Maar niets is minder waar. Ondanks de kleinere batterijcapaciteit, gaat de Galaxy S22 toch langer mee dankzij de slimme software en geoptimaliseerde processor. Door deze slimme optimalisaties biedt de Samsung Galaxy S22 een uitstekende batterijduur.

Geheugenslot

Steeds meer smartphones hebben niet meer de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een extra geheugenkaart. Helaas is de Galaxy S22 een van die toestellen waarbij je het geheugen niet kunt uitbreiden. Gelukkig biedt de Galaxy A53 nog wel de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Mocht het interne geheugen dan onverhoopt vol raken, kan je nog ruimte creëren door bestanden over te zetten op het geheugenkaartje.

Conclusie

Als het gaat om de keuze tussen de Samsung Galaxy A53 en de Samsung Galaxy S22, zijn er enkele belangrijke overwegingen te maken. De Galaxy A53 biedt voordelen zoals een groter scherm, uitbreidbaar geheugen en een hoofdcamera met een hoger aantal megapixels. Dit maakt het een aantrekkelijke optie als je op zoek bent naar een telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding en de mogelijkheid om foto's en video's in hoge kwaliteit vast te leggen.

Aan de andere kant heeft de Galaxy S22 een krachtigere processor, een compacter formaat en een betere IP-certificering voor stof- en waterbestendigheid. Dit maakt het de betere keuze als je topprestaties en een meer premium ontwerp wil.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen de Galaxy A53 en de Galaxy S22 af van je persoonlijke voorkeuren, behoeften en budget. Als je op zoek bent naar een telefoon met een groter scherm, uitbreidbaar geheugen en een goede camera, dan is de Samsung Galaxy A53 een goede keuze. Als je daarentegen de voorkeur geeft aan een krachtigere processor, een compacter formaat en een betere IP-certificering, dan is de Samsung Galaxy S22 de slimmere optie.

Het volledige overzicht met verschillen

ProductkenmerkSamsung Galaxy A53Samsung Galaxy S22
BehuizingAfmeting159.6 x 74.8 x 8.1 mm (6.28 x 2.94 x 0.32 inch)146 x 70.6 x 7.6 mm (5.75 x 2.78 x 0.30 inch)
Gewicht189 gram167 gram
BeeldschermTypeSuper AMOLED, 120 Hz, 800 nits (HBM)Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+, 1300 nits (peak)
Formaat6.5 inch6.1 inch
Resolutie1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio (~405 ppi density)1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~425 ppi density)
BeschermingCorning Gorilla Glass 5Corning Gorilla Glass Victus+
ProcessorChipsetExynos 1280 (5 nm)Exynos 2200 (4 nm)
CPUOcta-core (2x2.4 GHz Cortex-A78 & 6x2.0 GHz Cortex-A55)Octa-core (1x2.8 GHz Cortex-X2 & 3x2.50 GHz Cortex-A710 & 4x1.8 GHz Cortex-A510) - Europe
GPUMali-G68Xclipse 920
GeheugenIntern geheugen128 GB / 256 GB128 GB / 256 GB
Camera achterkantHoofdcamera64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 0.8µm, PDAF, OIS50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.56", 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
Groothoeklens12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1.12µm12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55" 1.4µm, Super Steady video
Telelens-10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.94", 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
Macrolens5 MP, f/2.4, (macro)-
Dieptesensor5 MP, f/2.4, (depth)-
Video4K@30fps, 1080p@30/60fps; gyro-EIS8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS
BatterijTypeLi-Ion 5000 mAhLi-Ion 3700 mAh
BatterijduurTot 18 uur video afspelenTot 19 uur video afspelen