Apple iPhone 14 vs Samsung Galaxy S22
In dit artikel nemen we de verschillen tussen de Apple iPhone 14 en de Samsung Galaxy S22 onder de loep, zodat jij uit kunt vinden welke van de twee het beste bij jou past. We bespreken de belangrijkste verschillen en belichten de belangrijkste specificaties om een goede keuze te maken. Lees hieronder verder om alles over deze telefoons te weten te komen.
Verschillen tussen de Apple iPhone 14 en Samsung Galaxy S22 samengevat
Als je de iPhone 14 en de Galaxy S22 naast elkaar legt, valt gelijk het verschil in beeldscherm op. Op de Galaxy S22 zit alleen de voorcamera in het beeldscherm en de iPhone 14 is nog voorzien van een notch. De notch neemt meer ruimte in op het display, waardoor er minder schermruimte overblijft. Daarnaast zit er in het scherm van de Galaxy S22 een ultrasonische vingerscanner onder het scherm, waardoor je het toestel ook met je vinger kunt ontgrendelen. De iPhone 14 beschikt niet over een vingerafdrukscanner.
Wat toch jammer is van de iPhone 14 is dat het scherm nog op 60 Hz verversingssnelheid blijft steken. De Samsung Galaxy S-serie is sinds de Galaxy S20 voorzien van 120 Hz verversingssnelheid. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor meer vloeiende beelden. Dit verhoogt de gebruikerservaring en is vooral fijn tijdens het gamen.
Camera's
Op het gebied van de camera zijn er wel duidelijke verschillen tussen de twee telefoons. Allereerst beschikt de Galaxy S22 over een 50 megapixel hoofdcamera. Hierdoor kan de Galaxy S22 meer detail vastleggen. Nog een mooie feature van de Galaxy S22 is de telelens die in de cameramodule zit. De telelens kan tot 3x optisch zoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook kan de groothoeklens mooie landschapsfoto’s maken. De iPhone 14 is alleen voorzien van een hoofdcamera en een groothoeklens. Nu klinkt het net alsof de iPhone 14 geen mooie foto’s kan maken. Maar het tegendeel is waar. Apple heeft een technologie ontwikkeld onder de naam ‘photonic engine’ die door middel van hard- en software foto’s verbeterd. Vooral foto’s die in minder licht zijn gemaakt, komen er mooier uit.
Chipset
Apple en Samsung hebben allebei hun eigen supersnelle chips in de toestellen gestopt. Dit is waar Apple een streepje voor heeft op Samsung. De A15 Bionic chip in de iPhone 14 behaalt betere prestaties dan de Exynos 2200 in de Samsung Galaxy S22.
Batterij
Op papier biedt de S22 een langere batterijduur met een grotere accu van 3700 mAh ten opzichte van de 3279 mAh accu in de iPhone 14. Maar dankzij de geavanceerde software- en energie-optimalisatie van de A15 Bionic chip, heeft de iPhone 14 zelfs een nét iets langere batterijduur. Je komt zeker met beide telefoons de dag door zonder op te laden.
Besturingssysteem
Een belangrijk verschil tussen de iPhone 14 en Samsung Galaxy S22 is het besturingssysteem. De iPhone 14 draait op iOS van Apple, terwijl de Galaxy S22 Google’s Android als besturingssysteem gebruikt. Beide systemen hebben hun eigen unieke kenmerken en het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. iOS staat bekend om zijn eenvoud en intuïtieve bediening, terwijl Android bekend staat om de mogelijkheid om het toestel aan te passen naar jouw wensen. Je kan bijvoorbeeld lettertypes aanpassen en thema’s voor je achtergrond. Hoewel iOS langer ondersteuning krijgt en beveiligingsupdates, heeft Samsung recent haar updatebeleid verbeterd. Hierdoor blijft de Galaxy S22 ook meer up-to-date.
Plus- en minpunten Apple iPhone 14 t.o.v. Samsung Galaxy S22
- Ultieme prestaties dankzij de snelle A15 Bionic chip.
- Gebruiksvriendelijke iOS 16 zit standaard op de iPhone 14.
- Uitstekende hardware- en software-optimalisatie voor een batterijduur tot 20 uur video afspelen.
- Slechts een 60 Hertz scherm voor een high-end toestel.
- Minder beeldscherm door de grotere notch en geen vingerafdrukscanner in het scherm.
- Hoofdcamera met minder megapixels dan de Galaxy S22.
- Er zit geen telelens op de iPhone 14.
Wanneer kies je voor de Apple iPhone 14?
Als je op zoek bent naar een smartphone met uitmuntende prestaties en een gebruiksvriendelijke interface, is de Apple iPhone 14 een uitstekende optie. In de iPhone 14 zit de krachtige A15 Bionic chip, wat zorgt voor een snelle en efficiënte werking. Bovendien wordt de iOS software geoptimaliseerd, waardoor je een uitstekende batterijduur en gebruikerservaring hebt. Het iOS besturingssysteem wordt gemiddeld vijf jaar vanaf de releasedatum ondersteund met software- en beveiligingsupdates. Als je al vertrouwd bent met het iOS systeem en andere producten van Apple hebt, is de iPhone 14 een natuurlijke keus. Alle Apple producten integreren naadloos met het iOS ecosysteem en kunnen gemakkelijk met elkaar verbonden worden.
Wanneer kies je voor de Samsung Galaxy S22?
Als het op schermkwaliteit aankomt, biedt de Samsung Galaxy S22 de beste prestaties van de twee. Met zijn AMOLED scherm en 120 Hz verversingssnelheid is het beeld erg mooi en vloeiend. Dit merk je vooral tijdens het scrollen op je telefoon of tijdens het gamen. Bovendien beschikt de Galaxy S22 over betere camera hardware dan de iPhone 14, namelijk een 50 MP hoofdcamera en een extra telelens voor super mooie foto’s. Alhoewel de iPhone 14 snelheid biedt door de A15 Bionic chip, biedt de Galaxy S22 betere hardware voor een lagere instapprijs. Als je niet gebonden bent aan het iOS-ecosysteem, is de Galaxy S22 dus zeker de overweging waard.
De belangrijkste verschillen in features verder uitgelicht
Beeldscherm
Als beeldschermkwaliteit belangrijk voor je is, zijn er een aantal verschillen tussen de twee telefoons die de één beter maakt dan de ander. Allereerst heeft de Galaxy S22 een AMOLED-scherm met 120 Hz verversingssnelheid, terwijl de iPHone 14 een OLED-scherm met 60 Hz verversingssnelheid heeft. Door het betere scherm zijn de beelden op de Galaxy S22 meer helder en vloeiender. Daarnaast heeft de Galaxy S22 meer scherm, doordat deze alleen de voorcamera in het display heeft en de iPhone 14 nog de volledige notch. Als laatste zit in het beeldscherm van de Samsung Galaxy S22 een ultrasonische vingerscanner verwerkt. Hierdoor kun je het toestel ook ontgrendelen met je vingerafdruk.
Camera
De camera van de iPhone 14 en de Galaxy S22 maken beide haarscherpe foto’s, maar er zijn toch verschillen tussen de twee. De hoofdcamera van de Galaxy S22 heeft maar liefst 50 MP en de hoofdcamera van de iPhone 14 blijft steken op 12 MP. Door het hoge aantal megapixel kan je de kleinste details scherp vastleggen. Daarnaast vind je ook een telelens op S22 die tot 3x optisch kan inzoomen. Wat de iPhone 14 wel heeft is software genaamd ‘photonic engine’. Deze software kan je zien als een verbeterde Deep Fusion techniek die Apple al gebruikt. Deep Fusion zorgt ervoor dat er meerdere foto’s worden geschoten en vervolgens de beste foto ervan wordt uitgekozen. Photonic engine bouwt hierop voort en doet er zelfs een schepje bovenop. Het neemt nog meer detail op in foto’s, vooral in het donker. Daardoor zijn de foto’s gemaakt met de iPhone 14 gedetailleerder.
Processor
Beide telefoons zijn uitgerust met de eigen ontwikkelde chips. In de iPhone 14 zit de krachtige A15 Bionic chip. Deze is ontzettend snel, efficiënt en vooral ook héél energiezuinig. Hierdoor geniet je van gigantische goede prestaties met een goede accuduur. Bovendien worden de prestaties alleen maar beter door de optimalisatie van de processor met de software. In de Galaxy S22 heeft Samsung de Exynos 2200 geplaatst. Ook de Exynos biedt een snelle en efficiënte ervaring, met goede prestaties bij zware apps. Tussen de twee is de A15 Bionic chip wel de betere processor. Dit komt voornamelijk door de optimalisatie van de processor en het iOS besturingssysteem.
Batterijduur
De batterijcapaciteit van de Galaxy S22 is met 3700 mAh groter dan de iPhone 14 met 3279 mAh. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de Galaxy S22 langer een betere batterijduur heeft, maar dat is niet zo. De batterijduur van beide telefoons zijn ongeveer gelijk, maar door de energiezuinige processor en batterij optimalisatie gaat de iPhone 14 nét iets langer mee. Op de iPhone 14 kun je net die ene aflevering extra kijken op Netflix!
Software
De iPhone 14 en Galaxy S22 werken op verschillende besturingssystemen, namelijk iOS en Android. iOS is het eigen ontwikkelde besturingssysteem van Apple en biedt een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface. Android daarentegen, is flexibeler en biedt meer aanpassingsmogelijkheden. iOS ondersteunt en ontvangt software- en beveiligingsupdates voor een langere periode dan de Android software op de Galaxy S22. Wel heeft Samsung het aantal jaren updates verhoogd naar vier jaar Android updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Doordat Android een open source systeem is, kunnen veel ontwikkelaars apps ontwikkelen en uitbrengen. Daardoor vind je meer apps in de Google Play Store dan in de Apple App Store. Uiteindelijk het hangt de software keuze vooral af van je persoonlijke voorkeur en welke je het meest aantrekkelijk vindt.
Conclusie
Samenvattend, zowel de iPhone 14 en de Samsung Galaxy S22 zijn beide uitstekende telefoons met verschillende voordelen. Als de kwaliteit van het beeldscherm en van de camera belangrijk voor je zijn, is de Galaxy S22 een goede keuze. Maar als je de prioriteit geeft aan hoge prestaties en snelle software, dan is de iPhone 14 de slimmere keuze. Welke van de twee je ook kiest, beide telefoons bieden hoogwaardige gebruikerservaringen en veel plezier de komende jaren!
Het volledige overzicht met verschillen
Productkenmerk | Apple iPhone 14 | Samsung Galaxy S22 | |
Behuizing | Afmeting | 146.7 x 71.5 x 7.8 mm (5.78 x 2.81 x 0.31 inch) | 146 x 70.6 x 7.6 mm (5.75 x 2.78 x 0.30 inch) |
Gewicht | 172 gram | 167 gram | |
Beeldscherm | Type | Super Retina XDR OLED, HDR10, Dolby Vision, 800 nits (HBM), 1200 nits (peak) | Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+, 1300 nits (peak) |
Resolutie | 1170 x 2532 pixels, 19.5:9 ratio (~460 ppi density) | 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~425 ppi density) | |
Bescherming | Ceramic Shield glass | Corning Gorilla Glass Victus+ | |
Processor | Chipset | Apple A15 Bionic (5 nm) | Exynos 2200 (4 nm) |
CPU | Hexa-core (2x3.23 GHz Avalanche + 4x1.82 GHz Blizzard) | Octa-core (1x2.8 GHz Cortex-X2 & 3x2.50 GHz Cortex-A710 & 4x1.8 GHz Cortex-A510) | |
GPU | Apple GPU (5-core graphics) | Xclipse 920 | |
Geheugen | Intern geheugen | 128 GB / 256 GB / 512 GB | 128 GB / 256 GB |
Camera achterkant | Hoofdcamera | 12 MP, f/1.5, 26mm (wide), 1/1.7", 1.9µm, dual pixel PDAF, sensor-shift OIS | 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1/1.56", 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS |
Groothoeklens | 12 MP, f/2.4, 13mm, 120˚ (ultrawide) | 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55" 1.4µm, Super Steady video | |
Telelens | - | 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.94", 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom | |
Video | 4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR, Dolby Vision HDR (up to 60fps), stereo sound rec. | 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS | |
Batterij | Type | Li-Ion 3279 mAh | Li-Ion 3700 mAh |
Batterijduur | Tot 20 uur video afspelen | Tot 19 uur video afspelen |