Alles over het werkgeheugen van je smartphone

Slimme tips

De hoogte van je smartphone werkgeheugen, ook wel het RAM geheugen, is heel bepalend voor de snelheid van je telefoon. Maar hoeveel RAM is nou eigenlijk snel? En is werkgeheugen hetzelfde als opslagcapaciteit? Lees hier de meest gestelde vragen.

Alles over het werkgeheugen van je smartphone

Wat is RAM geheugen?

De woorden ‘RAM geheugen’ en ‘werkgeheugen’ betekenen hetzelfde. RAM staat voor ‘Random Access Memory’; op het RAM geheugen worden kleine, tijdelijke bestanden opgeslagen die nodig zijn voor het snel opstarten van apps. Meestal wordt bij het kiezen van smartphones gekeken naar de (rekenkracht van) de processor, maar het RAM geheugen van een smartphone is minstens zo belangrijk.

Wat is het verschil tussen RAM geheugen en opslagcapaciteit?

Het RAM geheugen en de opslagcapaciteit worden allebei weergegeven in het aantal MB’s (megabytes). Ook wordt de opslagcapaciteit ook wel het ‘geheugen’ van een smartphone genoemd. Niet gek dus dat het RAM geheugen en de opslagcapaciteit vaak met elkaar verward worden. Om het verschil te onthouden kun je ze vergelijken met je korte- en langetermijngeheugen. De opslagcapaciteit is de lange termijn: hier sla je foto’s, filmpjes en andere belangrijke ‘herinneringen’ op. Het RAM geheugen is voor tijdelijke informatie, die je op den duur weer vergeet.

Hoeveel RAM geheugen of werkgeheugen heb ik nodig voor mijn smartphone?

In tegenstelling tot de opslagcapaciteit - die bepaalt hoeveel foto’s, filmpjes en andere bestanden je op je smartphone kunt bewaren - kun je de hoogte van het RAM geheugen meestal niet kiezen. Dat is niet erg, want het verschil tussen bijvoorbeeld 6 en 8 GB RAM is niet heel groot (zie ook: ‘Is meer RAM geheugen beter?’). Wel is het handig om eens naar je huidige smartphoneverbruik te kijken en na te gaan hoeveel RAM geheugen je op dit moment van je smartphone vraagt. Ga naar je instellingen om te bekijken welke apps het meeste van je telefoon vragen.

Is meer RAM geheugen beter?

Het is een goede indicatie, maar veel RAM geheugen zegt lang niet altijd alles. Vaak merk je het verschil tussen 6 en 8 GB bijvoorbeeld maar nauwelijks, omdat 6 GB RAM meer dan voldoende is voor de bestanden die nodig zijn voor het opstarten van je apps. Bovendien is het RAM geheugen vaak heel slim, omdat het bijhoudt welke apps je vaak gebruikt. Start je een nieuwe app op en is het werkgeheugen vol, dan zal je smartphone uit zichzelf een app (tijdelijk) uit het werkgeheugen verwijderen - tot je ‘m weer opstart, natuurlijk. Dit is in principe de app die je het minst gebruikt.

Meer tips en tricks Wil je meer handige tips lezen? Duik dan eens in onze andere artikelen.


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden

Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes

Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl