10 tips voor het beveiligen van je telefoon

Slimme tips

Wil jij je smartphone beveiligen en zorgen dat criminelen geen kans krijgen? Deze slimme tips helpen je om je telefoon te beveiligen tegen hacken.

10 tips voor het beveiligen van je telefoon

1. Installeer alle updates

Erg belangrijk om je telefoon veilig te houden is het tijdig installeren van updates voor je software en apps. Zodra jouw telefoon of apps aangeven dat er een software-update klaarstaat, raden we je aan deze direct te installeren. Wist je dat je jouw telefoon automatisch op de achtergrond apps kunt laten updaten zodra je op WiFi zit? Bij Android kan dit via de Play Store-app: druk op de drie streepjes linksboven, ga naar instellingen en druk op ‘Apps automatisch updaten’ en ‘Apps alleen via WiFi automatisch updaten’. Heb je iOS, dan kan dit via ‘Instellingen’. Ga dan naar ‘iTunes Store en App Store’ en schuif de slider bij ‘Updates’ naar rechts. Schuif ook de slider ‘Gebruik mobiele data’ naar rechts.

2. Let op waar een app toestemming voor vraagt

Het is verstandig om bij het downloaden van een app goed op te letten waar deze precies toestemming voor vraagt. Je krijgt namelijk vaak de mogelijkheid om het delen van je persoonlijke gegevens te weigeren, zoals je contactenlijst, foto’s of Facebook-profiel. Denk dus altijd goed na of je dit wel wilt voordat je hiermee akkoord gaat. De bedrijven achter deze apps kunnen jouw data namelijk ook opslaan en als je er toestemming voor geeft dit zelfs voor andere doelen gebruiken, zoals het plaatsen van bijdragen op jouw social media-accounts zonder dat je dit zelf doorhebt.

3. Stel Find My iPhone of Android Device Manager in

Je smartphone gestolen of zoek geraakt? Dan kan het nog wel eens goed van pas komen als je een traceerapp op je toestel hebt staan waarmee je het toestel opspoort, bestuurt en blokkeert. Wij raden je met een iPhone aan om ‘Find My iPhone’ (onderdeel van iCloud) te downloaden en met een Android-smartphone voor Android Device Manager (via je Google-account) te gaan. Heb je een Windows Phone? Dan adviseren we je om de app ‘Find My Phone’ te gebruiken om je telefoon extra te beveiligen tegen diefstal. Bij al deze apps wordt aan de hand van GPS de plaats van je toestel bepaald. Dit verhoogt de kans je vermiste smartphone terug te krijgen.

4. Zet je wachtwoorden in een kluis

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken of ze op een briefje schrijven is riskant. Maar al die ontelbare wachtwoorden onthouden? Dat is bijna onmogelijk. Om te zorgen dat je overal een uniek en sterk wachtwoord kunt gebruiken is het verantwoord om je wachtwoorden op te slaan in een app die al je wachtwoorden veilig beheert. Apps als Keeper, 1Password en LastPass zijn voorbeelden van dit soort apps. Je hoeft op die manier nog maar één wachtwoord te onthouden. Dat moet lukken, toch?

5. Stel tweestapsverificatie in voor apps

Een extra maatregel om je telefoon nog beter te beveiligen is tweestapsverificatie. Met deze extra beveiligingscontrole hebben hackers en dieven niet genoeg aan alleen je wachtwoord om toegang te krijgen tot jouw apps. Gelukkig hebben steeds meer apps en diensten (bijvoorbeeld Google en WhatsApp) deze extra beveiligingsmogelijkheid zelf ook. Je voert met tweestapsverificatie twee stappen uit: eerst log je in en daarna verstuurt de app een unieke beveiligingscode naar je op per sms. Pas nadat je deze hebt ingevuld krijg je toegang tot de app.

6. Pas op met openbare WiFi-netwerken

Zit je regelmatig op de openbare WiFi van je favoriete café? Of check je altijd je gemiste berichten op de openbare WiFi van de luchthaven? Wees dan heel voorzichtig met wat je doet. Openbare Wifi-netwerken, en daarmee ook de handelingen die jij uitvoert, zijn namelijk gemakkelijk te hacken. Internetbankieren, je e-mail lezen of andere privacygevoelige documenten openen als je op een openbaar netwerk zit is daarom niet aan te raden. Even overschakelen op 4G of wachten tot een later moment is dan de slimste keuze.

7. Maak back-ups van je smartphone

Je dierbare foto’s, video’s, bestanden en instellingen kwijtraken als je telefoon onverhoopt met een virus besmet is of wordt gestolen? Je moet er niet aan denken. Daarom is het belangrijk om regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) een back-up te maken van je belangrijke bestanden. Heb je een iPhone? Een reservekopie maak je dan het makkelijkst via iCloud. Je kunt hierbij instellen dat dit automatisch iedere dag gebeurt, zodat je nooit gegevens verliest. Heb je een Android-toestel? Dan is een back-up maken via je Google-account het handigst. Je gegevens worden dan opgeslagen in Google Drive.

8. Stel een goede pincode in voor je simkaart

Is de pincode van jouw simkaart nog 0000 of 1234? De hoogste tijd voor verandering! Wijzig je pincode in een moeilijk te raden wachtwoord om te voorkomen dat criminelen bij diefstal zonder moeite frauderen met jouw simkaart. Je bent verder van huis als ze de simkaart in een andere telefoon stoppen en naar dure betaalnummers of naar nummers uit het buitenland bellen. Want je zit natuurlijk niet op torenhoge rekeningen te wachten. Als je simkaart is gestolen is dit al vervelend genoeg.

9. Vergrendel je toestel met irisscanner, vingerafdrukscanner en code

Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat iedereen, dus ook oplichters, ongevraagd bij al je foto’s, contacten of berichten kunnen. Het spreekt voor zich, maar toch doen we het niet allemaal: de smartphone beschermen met een code. Nog veiliger is het om dit te combineren met een vingerafdrukscan, gezichtsscan of irisscan. Dus heb je nog geen code? Begin vandaag met het beveiligen van je smartphone en stel er één in via de instellingen van je telefoon. Maak de code zo lastig mogelijk te hacken. Codes als 1234 en je geboortedatum liggen te veel voor de hand.

10. Download alleen apps uit de officiële winkel

Als laatste is het belangrijk om alleen apps uit de officiële winkel van jouw telefoon te downloaden. Apps in de App Store (iOS), Google Play (Android) of Windows Store (Microsoft Windows) zijn namelijk gecontroleerd. Download je een niet gecontroleerde app van het internet, dan is het onzeker of je malware en virussen binnenhaalt waarmee hackers binnen kunnen dringen op je telefoon.

Naast bovenstaande tips is het natuurlijk altijd belangrijk om goed na te denken wat je met je smartphone doet. Je telefoon beveiligen tegen hacken, afluisteren en diefstal begint bij jezelf. Laat je telefoon niet slingeren, stop hem niet zomaar in een onbekende oplader op openbaar terrein en vergeet niet hoe privacygevoelig jouw gegevens zijn.


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden

Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes

Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl