Telefoon kwijt of gestolen, wat nu?
Kom je thuis en zit je telefoon niet meer in je binnenzak? Geen paniek: je iPhone of Android-toestel beschikt over handige trucjes om ‘m terug te vinden. En blijkt je toestel gestolen of echt niet meer terug te vinden? Dan kun je ‘m ook op afstand wissen. Hier vind je een handige checklist met alles wat je moet doen.
1. Een account aanmaken
Voor je iPhone heb je een gebruikersaccount bij ‘Zoek mijn iPhone’ (Find my iPhone) nodig. Ook voor het terugvinden van je MacBook of AirPods is deze dienst handig, dus zorg dat je deze dienst bij de aanschaf van elk nieuw apparaat aanzet. Voor Android moet ‘Vind mijn apparaat’ (Find my Device) zijn ingeschakeld.
Heb je deze diensten niet ingeschakeld en is je telefoon al weg? Probeer jezelf dan even te bellen. Krijg je geen gehoor, ga dan direct naar stap 5.
2. Geluid afspelen
Om zeker te weten dat je je telefoon niet in een verkeerde (binnen)zak hebt verstopt, is het handig om een geluid op het toestel te laten afspelen. Probeer jezelf dus eerst even te bellen. Heb je geen andere telefoon in de buurt? Gebruik voor je iPhone dan de optie ‘Geluid afspelen’ in Zoek mijn iPhone. Voor Android kies je in Vind mijn apparaat voor de optie ‘Bellen’. Zelfs als je toestel op stil staat zal het een (luid!) geluid afspelen.
3. Locatie achterhalen
Geen gehoor? Ga, als je een iPhone hebt, dan weer naar Zoek mijn iPhone en selecteer je iPhone in de lijst met gekoppelde apparaten. Je kunt dan direct op de kaart bekijken waar je iPhone voor het laatst contact heeft gemaakt. Ook in Vind mijn apparaat van Android kun je je smartphone live bekijken – ook als het in beweging is.
4. Telefoon blokkeren
Is je telefoon echt weg? Blokkeer hem dan op afstand, zodat je zeker weet dat niemand anders met je persoonlijke informatie aan de haal kan. Met de ‘Verloren modus’ in Zoek mijn iPhone kun je je iPhone op afstand vergrendelen. Weet je zeker dat je toestel niet meer terugkomt? Dan kun je ‘m met ‘Wis apparaat’ ook helemaal wissen zodra hij contact met een draadloos wifi-netwerk maakt. Let op: deze optie kun je niet ongedaan maken (een back-up terugzetten kan wel). Heb je een Android-toestel? Dan kun je je apparaat op afstand vergrendelen met een wachtwoord en een bericht sturen naar de vinder (of dief!). Ook hier geldt dat je de optie 'wissen' alleen moet gebruiken als je niet verwacht dat je je telefoon nog terugkrijgt. Hierna verschijnt het apparaat ook niet meer in apparaatbeheer.
5. Overige stappen
Als Zoek mijn iPhone (Apple) of Vind mijn apparaat (Android) niet was ingeschakeld toen je je telefoon kwijtraakte of hij werd gestolen, kun je het niet gebruiken om het apparaat te zoeken. Wel kun je je gegevens handmatig wissen:
Verander het wachtwoord van je Apple ID of Google-account. Zo voorkom je dat iemand anders toegang krijgt tot je (i)Cloud-gegevens, apps koopt of andere voorzieningen gebruikt vanaf het zoekgeraakte apparaat. Verander ook je andere wachtwoorden (bijvoorbeeld van je e-mail, Facebook en Instagram). Verwijder je zoekgeraakte of gestolen apparaat uit je lijst met vertrouwde apparaten in je Apple- of Google-account.
Doe in ieder geval altijd aangifte bij de politie. Zo heb je niet alleen kans dat je gestolen toestel zijn weg nog naar je terugvindt, maar ook voor de meeste verzekeringen is aangifte een vereiste. Het kan zijn dat de politie naar het serienummer (IMEI-nummer) van je telefoon vraagt. In het artikel ‘Dit moet je weten over het IMEI-nummer van je telefoon’ leggen we uit waar je die kan vinden.
Ook interessant
Dit moet je weten over het IMEI-nummer van je telefoonAantrekkelijke deals tijdens de Slimme keuze-wekenSamsung Galaxy S25: geruchten, release en meerBescherm je telefoon in de winterAlles wat je moet weten over Apple IntelligenceMeer nieuws van Mobiel.nl
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:
- Als eerste op de hoogte
- De beste aanbiedingen
- Nieuwe smartphones
- De laatste nieuwtjes