Terug in de tijd: de eerste mobiele telefoons

Inspiratie

Vroeg je in de jaren negentig aan een willekeurige voorbijganger of hij behoefte had aan een mobiele telefoon, dan kon je een vastberaden nee verwachten. In de afgelopen 20 jaar is er ontzettend veel veranderd in de wereld van smartphones. Dit jaar bestaat Mobiel.nl 20 jaar. Een mooi moment voor wat nostalgie. We blikken terug op de eerste mobiele telefoons!

Terug in de tijd: de eerste mobiele telefoons

De allereerste mobiele telefoon

Dacht je dat de eerste mobiele telefoon in de jaren 90 werd ontwikkeld? Dan heb je het mis. Al in 1973 slaagde uitvinder Martin Cooper van Motorola erin om de allereerste mobiel te produceren. Hierbij moet je niet denken aan een telefoon die je zo in je zak stopt, want het toestel woog meer dan een kilo(!) en omgerekend kostte het toestel ongeveer 6500 euro. Op het zwart-wit scherm kon je landkaarten bekijken en de krant lezen. Ook kon je ermee bellen, mailen en faxen. De batterij hield het één uur vol zonder netstroom. Daarna moest hij 10 uur lang opladen.

Pas tien jaar later kwam de allereerste mobiele telefoon voor consumenten op de markt. Dit was de Motorola DynaTAC 8000X. Met de antenne erbij was hij 30,5 cm groot. Dit toestel zag er zo uit:

Motorola DynaTAC 8000X (Jaar: 1983)

De revolutionaire Motorola MicroTAC

Tot begin jaren negentig was het gebruik van de mobiele telefoon voor een beperkt aantal mensen toegankelijk. Sommige zakenlieden, schippers en beroepschauffeurs hadden een mobiele telefoon in die tijd. Een populair toestel dat in 1989 uitkwam was de Motorola MicroTAC. Revolutionair was het klepje en het formaat. Voor die tijd was het toestel erg compact. Hij woog 340 gram. De gemiddelde smartphone van tegenwoordig weegt tussen de 100 en 200 gram.

Motorola MicroTAC (Jaar: 1989)

De allereerste smartphone: IBM Simon

Na de komst van de eerste mobiele telefoons duurde het niet lang meer voordat de eerste smartphone op de markt kwam. Dit was de IBM Simon. In 1994 werd het toestel voor het eerst verkocht in de Verenigde Staten. Het toestel diende als kalender, adresboek, klok, kladblok en rekenmachine. Daarnaast kon je e-mails verzenden en spelletjes spelen. Met een speciale Stylus kon je het scherm bedienen.

IBM Simon (Jaar: 1994)

De eerste mobiele netwerken in Nederland

In 1994 kreeg Nederland twee telefoonnetwerken waarmee je óók met een mobiele telefoon kon bellen. Dit waren de netwerken van Libertel en KPN. Bellen was in die tijd behoorlijk duur en veel mensen zagen daarnaast de toegevoegde waarde van mobiele telefoons nog niet in. Je had immers ook een huistelefoon of een telefooncel om te bellen wanneer het nodig was.

Concurrentie: Nokia 9000 Communicator

Niet veel later dan de IBM Simon kwamen er meer concurrenten in de schappen. Zo ook de Nokia 9000 Communicator. Deze telefoon werd pas écht razendpopulair toen hij te zien was in de film The Saint. Omgerekend betaalde je ongeveer 1100 euro voor de Nokia.

Nokia 9000 Communicator (Jaar: 1996)

De eerste smartphone met camera: Sharp J-SH04

In 2000, het jaar dat ook Mobiel.nl werd opgericht, kwam de eerste smartphonecamera uit in Japan. Het toestel heette de Sharp J-SH04. De resolutie van de camera was met 0,11 megapixels niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar een revolutie was het zeker. In Nederland is dit toestel nooit uitgekomen, het toestel verscheen namelijk alleen op de Japanse smartphonemarkt.

Sharp J-SH04 (Jaar: 2000)

BlackBerry: populair in de zakenwereld

Waar kwam de BlackBerry ineens vandaan, eind jaren 90? Het was de Amerikaanse politie die het merk razendpopulair maakte. Alle agenten kregen namelijk een BlackBerry als werktelefoon. Het merk was in de daarop volgende jaren vooral zo succesvol door een unieke e-mailmogelijkheid, wat verder geen enkele andere draadloze e-mailservice had. Het succes van de BlackBerry-smartphones zorgde ervoor dat de communicatie in de zakenwereld drastisch veranderde.

In 2002 kwam de eerste BlackBerry uit waarmee je ook kon bellen: de BlackBerry 5810. Het merk veroverde groot terrein in de smartphonewereld. Ook in Nederland hebben de opvolgende toestellen van BlackBerry grote populariteit gekend, zowel zakelijk als particulier. Met een BlackBerry kon je pingen; dit was een chatservice tussen verschillende telefoons. BlackBerry begon in 2005 met de dienst, die een voorloper was op WhatsApp.

BlackBerry 5810 (Jaar: 2002)

De eerste 3G-telefoons van Motorola, Siemens en Nokia

Toen mobiele telefoons, mobiele abonnementen en prepaid steeds goedkoper werden rond het jaar 2000, vonden steeds meer mensen het interessant om overstag te gaan. Een mobiele telefoon was tóch wel erg handig. Wat we vooral een belangrijke eis vonden aan een mobieltje? Dat hij zo klein mogelijk was. Hij moest immers wel in je broekzak passen!

Rond 2002 kwamen de eerste telefoons met internet uit. Ken je bijvoorbeeld de Nokia 6650 nog? Dit was een van de eerste toestellen met ondersteuning voor 3G en daarmee ook een van de eerste telefoons waarmee je snel kon internetten. Er gingen nog een paar jaar overheen voordat veel mensen 3G gebruikten.

Nokia 6650 (Jaar: 2002)

De eerste Apple: iPhone 2G

Het was 2007 toen de allereerste iPhone het levenslicht zag. Je kan je het misschien nog wel herinneren. Sinds dat moment is internetten vanaf de mobiele telefoon plotseling voor een écht groot publiek toegankelijk. Het merk werd snel een serieuze speler dankzij het gebruiksvriendelijke besturingssysteem. Er was een grote concurrent bij voor de al bestaande smartphonemerken als Nokia, BlackBerry en Motorola.

In Nederland moesten we nog even geduld hebben: de iPhone 3G was de eerste Apple-smartphone die in Nederland verkrijgbaar was. Dit was in 2008. Sinds de introductie van de eerste iPhone werden smartphones weer steeds groter in formaat.

iPhone 2G (Jaartal: 2007)

De komst van Android

Het open platform Android, waar ieder merk toestellen omheen kan bouwen, werd snel een succes nadat het in 2007 in gebruik genomen kon worden door smartphonemerken. Dit was in dezelfde periode als de eerste iPhone op de markt verscheen. Veel fabrikanten, waaronder HTC, Acer, Ericsson, Motorola, Samsung, LG en Sony brachten toestellen uit die gebaseerd waren op Android.

Ken je bijvoorbeeld de HTC Dream, ook wel de T-Mobile G1, nog? Dit was een van de eerste Android-toestellen die op de markt verscheen in 2007.

HTC Dream (Jaar: 2007)

Meer en meer smartphones werden vanaf toen bereikbaar voor het grote publiek. Mede door de betaalbaarheid van de meeste Android-smartphones. Telefoons met klepjes, schuifjes, toetsenborden en touchscreens -in allerlei kleuren- werden massaal gekocht.

Samsung Galaxy Sll: een wereldhit

Een wereldhit onder de Android-smartphones was de Samsung Galaxy Sll. In de eerste 55 dagen werd het exemplaar 3 miljoen keer verkocht. In 2012 werd Samsung de grootste speler in mobiele telefoons. Dit is vandaag de dag nog steeds het geval.

Samsung Galaxy Sll (Jaar: 2011)

20 jaar Mobiel.nl

Zoals je kunt zien heeft menig smartphonemerk de revue gepasseerd en is er door de jaren heel wat veranderd en geëxperimtenteerd. We zullen zien wat de toekomst ons nog brengt: van opvouwbare telefoons tot toestellen zonder batterij en 5G.

Inmiddels kan je al 20 jaar bij Mobiel.nl terecht voor het vergelijken en kopen van je smartphone en abonnement. In de tijd dat jij je eerste Nokia, Motorola of Siemens kocht bestonden we al. Welke van bovenstaande telefoons herken jij nog? En weet jij nog wat jouw allereerste telefoon was?


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden

Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes

Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl