Alles over waterdichte telefoons en IP-certificering

Slimme tips

Steeds meer smartphones zijn bestand tegen water en stof. Een fijne zekerheid om schade te voorkomen als je in de buurt van water of een stoffige omgeving bent. Op zoek naar jouw ideale water- en stofdichte toestel? Benieuwd waar IP voor staat en waar je precies op moet letten? Wij zetten het overzichtelijk voor je op een rij.

Alles over waterdichte telefoons en IP-certificering

Waterdichtheid en IP-certificering

De mate van waterdichtheid wordt bij smartphones aangeduid aan de hand van een IP-certificering. De afkorting IP staat voor ‘Ingress Protection’ (vertaald: beschermingsgraad) en wordt altijd gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer achter 'IP' is de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht. Hoe hoger de cijfers achter ‘IP’, hoe water- en stofdichter het toestel. Zo zijn sommige smartphones bestand tegen spatwater, terwijl andere een duik in het diepe overleven. Of jouw toestel een IP-certificering heeft en dus waterbestendig is, kun je terugvinden bij de specificaties van de smartphone.

IP66: Alleen spatwaterdicht

Toestellen met een IP-certificering lager dan IP67 zijn alleen spatwaterdicht of sproeidicht en overleven hooguit een aantal waterdruppels op je scherm. Een plons in het zwembad of een val in het toilet wordt zo’n toestel fataal. Een toestel met IP66 of lager biedt naast spatwaterdichtheid alleen voldoende bescherming tegen stof om nog goed te kunnen functioneren, maar houdt stof niet volledig buiten het toestel.

IP67: Dompeldicht

Ben je op zoek naar een toestel dat je zorgeloos mee kunt nemen naar het zwembad of op de fiets door een regenbui? Dan raden we je aan om een toestel met minimaal een IP67-certificaat te kopen. Kies je voor een smartphone met IP67, dan kun je er vanuit gaan dat deze volledig bestand is tegen water en stof. Smartphones met IP67 worden ook wel ‘dompeldicht’ genoemd. Dit wil zeggen dat ze maximaal een half uur tot één meter diepte onder water overleven. Steeds meer smartphones hebben deze graad van waterdichtheid of hoger.

IP68: Volledig waterdicht

Veel toestellen, vooral high end smartphones, zijn tegenwoordig voorzien van IP68. Voor toestellen met een IP68-certificaat verschilt het hoelang een toestel op de bodem van het zwembad overleeft. Dat hij minimaal een half uur tot 1,5 meter diepte overleeft staat vast. Laat je je toestel dus perongeluk in het zwembad vallen, dan hoef je hem dus niet voor altijd af te schrijven. Zo zit je toch een stuk relaxer aan de zwembadrand.

Waterschade bij waterdichte telefoons

Iedere fabrikant moet aan dezelfde eisen voldoen om een bepaald certificaat voor water- en stofbestendigheid te krijgen. Of je nou een Huawei, Apple of Samsung bestelt. Belangrijk om te weten is dat een smartphone die waterdicht is wél waterschade kan krijgen, bijvoorbeeld als je hem niet gebruikt zoals de fabrikant heeft aangegeven. Je smartphone is alleen waterdicht als alle klepjes zijn gesloten wanneer hij in contact komt met water. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat jouw toestel niet volledig waterdicht is.

Veel chloor in het zwembad of het zout van de zee kan het toestel ook beschadigen. Daarnaast kan je smartphone na verloop van tijd minder waterbestendig worden door slijtage of beschadigingen. Je toestel onder water houden is daarom altijd op eigen risico. Waterschade wordt nooit binnen de fabrieksgarantie gedekt, ook niet als je toestel wél waterdicht is. We raden het dus af om zomaar een rondje te gaan zwemmen met je smartphone.


Beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen

IP Bescherming tegen Betekenis
0x Geen bescherming -
1x Grote voorwerpen Beschermt tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand en tegen indringen van vaste voorwerpen, groter dan 50 mm.
2x Middelgrote voorwerpen Beschermt tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig voor meetapparaten. Beschermt tegen indringen van voorwerpen groter dan 12,5 mm.
3x Kleine voorwerpen Bescherming tegen aanraking met werktuig. Aanraakveilig voor meetapparaten. Beschermt tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm.
4x Spitse voorwerpen Bescherming tegen aanraking met werktuig. Beschermt tegen aanraking met draad en tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm.
5x Stofbescherming Aanrakingsveilig door geheel dichte behuizing. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel om een goede werking niet te hinderen.
6x Stofvrij Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

 

Beschermingsgraad tegen vocht

IP Klasse Betekenis
x0 Geen bescherming -
x1 Drupdicht Type 1 Geen schade bij vallende druppels
x2 Drupdicht Type 2 Geen schade bij vallende druppels op een 15º gekanteld apparaat
x3 Spatdicht Geen schade bij besproeiing (10l/min) onder een hoek van -60 tot 60º
x4 Plensdicht Geen schade bij besproeiing (10l/min) onder iedere hoek
x5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten (12,5l/min) onder iedere hoek
x6 Waterbestendig Geen waterindringing indien bespoten (100l/min) onder iedere hoek
x7 Dompeldicht Geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min. op 1 meter diepte)
x8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden (minimaal 30 min. op 1 meter diepte)
x9 Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

 


Waterdichte smartphone kopen

Toe aan een waterdichte smartphone? → Bekijk en vergelijk alle (spat)waterdichte smartphones in één overzicht. Wie slim kiest, kiest een waterdichte smartphone.


Dit artikel interessant of leuk?

Deel met je vrienden

Meer nieuws van Mobiel.nl

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nieuwsbrief Mobiel.nl

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

  • Als eerste op de hoogte
  • De beste aanbiedingen
  • Nieuwe smartphones
  • De laatste nieuwtjes

Aanmelden nieuwsbrief Mobiel.nl