Welke internetverbindingen zijn er voor thuis?
Van een razendsnelle glasvezelverbinding, tot de oude vertrouwde kabel. Ben jij op zoek naar de beste internetverbinding voor thuis? In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten internetverbindingen.
Welke internetverbindingen zijn er?
Als je een nieuw internetabonnement afsluit, wil je natuurlijk eerst weten welke internetverbindingen er zijn en wat de verschillen zijn. In Nederland zijn er momenteel drie typen internetverbindingen mogelijk, namelijk: glasvezel, kabel en (A)DSL. Welke verbinding het best bij jou past is afhankelijk van het type huis waar je in woont, je internetgebruik en het aantal internetgebruikers. Op glasvezel kunnen bijvoorbeeld veel meer gebruikers stabiel internetten dan als je een (A)DSL verbinding gebruikt.
Glasvezel
Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van glasvezel als internetverbinding. En dat is niet gek! Met een flinterdunne draad van speciaal glas kunnen namelijk snelheden tot wel 1GBps worden behaald. Dat is zo snel dat data bijna met de snelheid van het licht reist. Zowel van- en naar je woning. Een groot voordeel van glasvezelinternet is dan ook dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Hierdoor kun je zonder moeite tegelijkertijd internetten, zware online games spelen, streamen en een vlog uploaden.
Doordat iedereen een eigen glasvezelaansluiting heeft, hoef je je internetverbinding niet met de buren te delen. Handig voor als je naast een fervent gamer of streamer woont. Dit maakt glasvezel voor veel thuiswerkers de ideale oplossing. Deze verbinding zorgt namelijk niet alleen voor een snelle laadtijd van bestanden, websites en video's maar is ook nog eens heel betrouwbaar. Het maakt niet uit hoeveel mensen gebruikmaken van het netwerk, je bent altijd verzekerd van een stabiele verbinding. Wil je weten welke providers op jouw adres glasvezel aanbieden? Bekijk dan onze glasvezel vergelijken pagina.
Hoewel glasvezelinternet veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen:
- Glasvezelnetwerken zijn nog niet overal beschikbaar.
- Het aanleggen van glasvezelinfrastructuur kan duur zijn, wat kan resulteren in hogere installatiekosten voor consumenten.
- Vanwege de hogere snelheden en betrouwbaarheid kan glasvezelinternet duurder zijn dan andere opties.
Kabelinternet
Kabelinternet, een van de oudste internetverbindingen, heeft zijn oorsprong in de televisiewereld. Sinds 1995 is dit netwerk ook beschikbaar voor internetgebruik. Het netwerk maakt gebruik van een UTP-kabel, die zowel voor telefonie- als computernetwerken gebruikt kan worden. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair en bestaat uit gedraaide aderparen met een specifieke kleurcodering. Afhankelijk van je internetgebruik kun je voor een verschillende kabel kiezen. Zo is een Cat6-kabel voldoende voor standaard internetgebruik. Hou jij van gamen of stream je graag films of series? Dan adviseren wij een Cat6a-kabel.
Kabelinternet is vaak beschikbaar in veel gebieden, ook in landelijke en afgelegen locaties waar glasvezel mogelijk niet beschikbaar is. Natuurlijk heeft kabelinternet nog meer voordelen:
- Kabelinternet kan snelheden leveren die voldoende zijn voor de meeste consumenten toepassingen, zoals streaming en gamen.
- Veel kabelproviders bieden bundelopties aan waarbij internet, televisie en telefoondiensten worden gecombineerd, wat kan resulteren in kostenbesparingen voor consumenten.
Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan kabelinternet:
- Kabelinternet is een gedeelde verbinding, hierdoor kan de snelheid afnemen tijdens piekuren wanneer veel mensen op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
- Kabelinternet kan gevoelig zijn voor storingen veroorzaakt door factoren zoals slecht weer of beschadigde kabels.
DSL (Digital Subscriber Line)
DSL, afgekort voor Digital Subscriber Line, is beschikbaar in bijna elk Nederlands huishouden. Dit komt doordat deze technologie via traditionele telefoonlijnen geleverd wordt. Afhankelijk van de provider die je kiest, varieert de downloadsnelheid tussen de 20 Mbps en 1 Gbps. In Nederland is het niet langer de standaard om voor DSL-internet te kiezen, aangezien kabel en glasvezel de voorkeur hebben.
Toch heeft DSL-internet nog heel wat voordelen, namelijk:
- DSL is beschikbaar in veel gebieden, inclusief landelijke en afgelegen locaties waar andere internetopties mogelijk niet beschikbaar zijn.
- DSL is over het algemeen goedkoper dan glasvezel- en kabelinternet, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor consumenten met een beperkt budget.
- Omdat DSL gebruikmaakt van fysieke telefoonlijnen, is de verbinding over het algemeen stabiel en minder gevoelig voor storingen veroorzaakt door factoren zoals slecht weer.
Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan DSL:
- In vergelijking met glasvezel- en kabelinternet biedt DSL over het algemeen langzamere snelheden, wat kan resulteren in trage downloads en uploads.
- De snelheid en betrouwbaarheid van DSL kunnen afnemen naarmate de afstand tot de dichtstbijzijnde telefooncentrale toeneemt.
- Omdat DSL gebruikmaakt van dezelfde telefoonlijnen als telefoondiensten, kan de beschikbare bandbreedte beperkt zijn, vooral tijdens piekuren.